lauantai 6. huhtikuuta 2013

Naan-leipä




Opin tämän eilen Hervannan Naistarilla taitovaihtokerhossa Selmalta.
Tein itse äsken, mutten ihan onnistunut. Oli liian vähän suolaa ja "lättyjen" teko paljon vaikeampaa kuin Selman tekemänä näytti.
Ensimmäinen leipä oli liian ohut ja paistui vähän turhan rapeaksi. Loppua kohti parani ja viimeinen eli neljäs leipä oli jo aikalailla oikeanlainen.

Ainekset:

n. ½ litraa kädenlämpöistä vettä
½ pakettia hiivaa
vehnäjauhoja, osan voi korvata ruisjauhoilla
suolaa

Öljyä käsiin

Mittoja ei ole, kun niitä ei vaan ole. Näppituntumalla pitää tehdä. Harjoittelu taitaa ainakin minulta vievän muutaman leipomiskerran.


Laita ensimmäiseksi uuni kuumenemaan 300 asteeseen.

Kaada vesi kulhoon. Liuota siihen hiiva.
Lisää jauhoja samalla sekoittaen (kädellä) ja vaivaten.
Lisää vielä suola.
Taikinan pitäisi olla aika löysää, kuitenkin leivottavaa.
Vaivaa taikina valmiiksi ja peitä se liinalla. Kohota noin puoli tuntia.


Kaada öljyä lautaselle ja jauhoja toiselle.
Kasta kädet öljyyn. Tämä siksi, ettei taikina takerru käsiin.
Pyörittele sitten taikinasta isoja pyöreitä pullia. Käytä taikinapullaa pyörittelemisen aikana muutaman kerran jauhoissa.

Kohota pullia 10 minuuttia.

Ota esille pelti ja öljyä sitä kevyesti.



Nyt tulee vaikein vaihe. Ota yksi pulla kerrallaan ja pyörittele ja venyttele siitä iso ohuehko "lätty".
Levitä se pellille. Sen pitäisi olla niin iso, että mahtuu juuri ja juuri pellille.




Paista 300 asteessa ylimmällä tasolla n. 3 minuuttia eli niin kauan, että pinnan kohoamiskohdat ovat ruskeita. Leipä siis kohoaa epätasaisesti.


Paista näin kaikki leivät yksi kerrallaan ja vie lämpiminä tarjolle.

Levitä leivälle raidaksi täytettä (esimerkiksi haudutettua munakoisoa) ja valkosipulilla maustettua kermaviiliä sekä tomaatin ja kurkun paloja. Kääri rullaksi ja nauti.


Minun uunissani ylin taso on liian matalalla. Leipä paistuu liikaa pohjasta ja tulee liian kovaksi.
Ensi kerralla kokeilen, millaista tulee, jos kuumennan ensin uunin 300 asteeseen ja väännä sitten pelkälle ylälämmölle ennen kuin laitan leipiä uuniin.
Kommentoin ohjetta vielä kokeiltuani sitä muutaman kerran.


Leipiä voi hyvin pakastaa. Sulata juuri ennen tarjoilua. Jos haluat lämmittää, tee se nopeasti 50-asteisessa uunissa.


Linkki: Haudutettu munakoiso



2 kommenttia:

  1. Ihanaa, Marjo, kun olet laittanut ohjeen muistiin!
    Tein itsekin eilen naan-leipää, ja muistelin ohjeen samoin kuin sinä.
    Paitsi pullien pyörittelyssä käytin öljyä enkä jauhoja. Peltiä en sitten öljynnyt, hyvin irtosivat.
    Minulla taikina venyi keskeltä liian ohkaiseksi, paistui siitä rapeaksi eikä sitten tietenkään rullaantunut. Viimeinen onnistui parhaiten, jätin sen kauttaaltaan vahvemmaksi. En ehkä vaivannut taikinaa tekovaiheessa tarpeeksi sitkon saamiseksi.
    Testiryhmälle kyllä kelpasivat rapeatkin. Söimme kermaviilin, munakoisomuhennoksen, tuoreen kurkun ja tomaatin kanssa. Nami!

    VastaaPoista
  2. Ensi kerralla taidan kokeilla leipien paistamista uunin grillivastuksella.
    Viime perjantaina Selmalla oli oma "uuni" mukana. Se muistutti meillä aikoinaan ollutta sähkövuokaa, mutta oli paljon isompi ja vastukset olivat kiinni kannessa paljaina sisälle päin. Siinä paistettiin leivät.

    VastaaPoista